رد کردن پیوندها

قوانین آتش‌نشانی برای پارکینگ‌ها

تهویه و تخلیه‌ی دود پارکینگ‌ها و اهمیت بسیار بالای این موضوع، چیزی نیست که بتوان به سادگی از کنار آن گذشت. علاوه بر مسائل کلی تهویه‌ی پارکینگ‌ها که در مقاله‌ی نکات مهم تهویه و تخلیه‌ی دود پارکینگ‌ها به آن پرداختیم، قوانین دقیق و بسیار مهم دیگری نیز در این زمینه وجود دارند که توسط سازمان آتش‌نشانی تدوین شده‌اند و رعایت آن‌ها اجباری است. در این مقاله، به معرفی ضوابط و قوانین آتش‌نشانی برای تهویه‌ی پارکینگ‌ها می‌پردازیم و شما را با نکات بسیار مهمی که در این زمینه وجود دارند آشنا می‌کنیم؛ با ما همراه باشید.

ضوابط سازمان آتش‌نشانی برای تهویه و تخلیه‌ی دود پارکینگ‌ها

هدف از تدوین آن‌ها کاهش خسارات و تلفات گازهای سمی و دود ناشی از حریق در پارکینگ‌هاست، با تکیه بر استانداردهای NFPA 92:2012، BS-7346-7:2006 و NPFA 92A:2009 تدوین شده‌اند. رعایت این ضوابط، علاوه بر تامین هوای مورد نیاز پارکینگ ها، با تسهیل عملکرد نیروهای آتش‌نشانی، تاثیر بسزایی نیز در کاهش میزان خسارات و تلفات خواهد داشت.

پارکینگ با آتش و دود

ما در این قسمت، به معرفی ضوابط کلی سازمان آتش‌نشانی در این زمینه خواهیم پرداخت:

ضابطه اول

پارکینگ‌هایی که در طبقات همکف یا منفی یک واقع شده‌اند و علاوه بر داشتن راه ارتباطی با فضای باز، مساحت ناخالص آن‌ها نیز کمتر از ۳۰۰ مترمربع است، ضرورتی برای استفاده از سیستم تهویه‌ی مکانیکی ندارند.

ضابطه دوم

تهویه‌ی هوای پارکینگ‌های بسته‌ با عمق کمتر از ۹ متر که در طبقات منفی (تا منفی سه) واقع شده‌اند و مساحت ناخالص آن‌ها نیز کمتر از ۵۰۰ متر مربع است، تنها با کانال‌های تخلیه و دو فن معمولی نیز امکان‌پذیر است.

ضابطه سوم

در پارکینگ‌های طبقاتی که مساحت هر طبقه‌ی آن‌ها حداکثر ۱۰۰۰ مترمربع است، می‌توان هر طبقه را یک زون (Zone) در نظر گرفت.

ضابطه چهارم

چنانچه‌ طبقات پارکینگ زون‌بندی شده باشند، مساحت هر یک از زون‌ها، حداکثر باید ۳۰۰۰ متر مربع در نظر گرفته شود.

ضابطه پنجم

برای جداسازی زون‌های مختلف باید از المان‌های فیزیکی مقاوم در برابر حریق استفاده کرد.

ضابطه ششم

تمامی تجهیزات مورد استفاده برای تهویه و تخلیه‌ی دود پارکینگ‌ها، حتما باید دارای کلاس F300 باشند و حداقل بتوانند به‌ مدت یک ساعت در برابر حریق مقاومت کنند.

ضابطه هفتم

استفاده از نوع معمولی، برای فن‌های ساپلای، هیچ مانعی ندارد.

ضابطه هشتم

اجرای دقیق نقشه‌های تایید شده توسط سازمان آتش‌نشانی، کاملاً ضروری است و در هنگام اجرا، هیچ تغییری نباید در این نقشه‌ها اعمال شود.

ضوابط سازمان آتش‌نشانی برای استفاده از سیستم‌های تهویه مکانیکی

تهویه‌ و تخلیه‌ی دود پارکینگ‌ها به روش مکانیکی، ممکن است به روش کانالی یا با استفاده جت‌ فن انجام شود که سازمان آتش‌نشانی برای هر یک از این روش‌ها، ضوابط مشخصی را در نظر گرفته است. در ادامه، به معرفی این ضوابط می‌پردازیم و شما را با نکاتی که در هنگام استفاده از این روش‌ها باید در نظر بگیرید، آشنا می‌کنیم.

ضوابط سازمان آتش‌نشانی برای تهویه‌ی مکانیکی پارکینگ‌ها با استفاده از روش کانالی

ضوابط سازمان آتش نشانی برای تهویه ی مکانیکی پارکینگ ها با استفاده از روش کانالی

ضوابط سازمان آتش‌نشانی برای تهویه‌ی مکانیکی پارکینگ‌ها با استفاده از جت‌ فن

ضوابط سازمان آتش نشانی برای تهویه ی مکانیکی پارکینگ ها با استفاده از جت فن

ضوابط سازمان آتش‌نشانی برای تهویه‌ی مکانیکی پارکینگ‌ها با استفاده از روش کانالی

ضابطه اول

در سیستم تهویه‌ی مکانیکی با استفاده از روش کانالی، وجود حداقل دو فن برای هر یک از قسمت‌ها ضروری است و برق‌رسانی این فن‌ها نیز باید به‌ نحوی انجام شود که بروز هرگونه خرابی و نقص در یکی از فن‌ها، عملکرد دیگر فن‌ها را با مشکل مواجه نسازد.

ضابطه دوم

فن‌های مورد استفاده در سیستم تهویه باید به‌ گونه‌ای کنترل شوند که بتوانند فشار هوای منفی را هم در شرایط عادی و هم در شرایط حریق ایجاد کنند.

ضابطه سوم

سیستم تهویه‌ی مکانیکی، حتما باید از دیگر سامانه‌های تاسیساتی مورد استفاده در ساختمان مجزا باشد و در طراحی و اجرای آن‌، استانداردهای لازم رعایت شود.

ضابطه چهارم

سامانه‌ی تهویه‌ی مکانیکی پارکینگ، در زمان حریق، باید هم با سوئیچ مخصوص آتش‌نشانی که به‌صورت دستی راه‌اندازی می‌شود و هم با سامانه‌ی کشف و اعلام آتش‌سوزی، قابل راه‌اندازی باشد.

ضابطه پنجم

فن‌ها و کابل‌های مورد استفاده در سیستم تهویه‌ی مکانیکی، حتما باید با استفاده از تجهیزات مقاوم در برابر حریق محافظت شوند.

ضابطه ششم

در طراحی سیستم تهویه و تخلیه‌ی دود پارکینگ‌ها، باید دقت لازم به عمل آید و هیچ نقطه‌ی بدون تهویه و مرده‌ای وجود نداشته باشد.

ضابطه هفتم

طراحی سیستم تهویه‌ی مکانیکی پارکینگ باید به نحوی انجام شود که سرعت هوا در مسیرهای فرار، کمتر از ۵ متر بر ثانیه باشد و مشکلی برای کسانی که در حال فرار هستند ایجاد نکند.

ضابطه هشتم

دریچه‌ی تعبیه شده برای تزریق هوای تازه به داخل پارکینگ، باید در محلی تعبیه شود که با تخریب لایه‌ی دود موجود در پارکینگ، باعث گسترش دود در فضا نشود.

ضوابط سازمان آتش‌نشانی برای تهویه‌ی مکانیکی پارکینگ‌ها با استفاده از جت فن

ضوابط کلی استفاده از جت فن برای تهویه و تخلیه‌ی دود پارکینگ‌ها نیز درست مانند ضوابط موجود در رابطه با روش کانالی است؛ اما این روش، ضوابط منحصربه‌فرد دیگری نیز دارد که در ادامه به معرفی آن‌ها خواهیم پرداخت:

ضابطه اول

در سامانه‌های تهویه و تخلیه دود با کمک جت فن، مدت زمانی برای تاخیر در شروع‌ به‌کار سامانه لحاظ می‌شود که دلیل آن نیز، دادن زمان مناسب به افراد برای فرار و جلوگیری از ایجاد مشکل برای آن‌ها، در نتیجه‌ی اختلاط دود و هوا است.

ضابطه دوم

در این روش، پس از اعلام وضعیت حریق و طی‌شدن مدت زمان تاخیر، ابتدا باید فن‌های تخلیه‌ی اصلی، سپس فن‌های هوای جبرانی و در نهایت، جت فن‌های سقفی شروع به‌کار ‌کنند.

ضابطه سوم

تاخیر زمانی باید با توجه به مساحت و شرایط ظاهری پارکینگ، تعداد افراد ساکن در ساختمان، تعداد و محل قرارگیری فن‌ها و همچنین محل و تعداد خروجی‌های موجود، محاسبه شود.

ضابطه چهارم

جت فن‌ها باید در مکانی نصب شوند که فشار هوای خروجی از آن‌ها، سبب نفوذ دود به راهروها یا لابی ساختمان نشود.

ضابطه پنجم

محاسبات مربوط به محل نصب جت فن‌ها باید با توجه به مقاومت موجود در مقابل جریان هوا که به‌وسیله‌ی موانع فیزیکی مانند ستون‌ها ایجاد می‌شود، صورت پذیرد.

ضابطه ششم

در صورت وجود هرگونه سیستم بارنده در فضای مورد نظر، جت فن‌ها باید در موقعیتی قرار گیرند که فشار هوای آن‌ها، حداقل تاثیر ممکن را روی الگوی پاشش بر جای گذارد و سبب ایجاد اختلال در سیستم کاشف آتش‌سوزی نشود.

در این نوشتار، به معرفی ضوابط سازمان آتش‌نشانی برای انواع سیستم تهویه و تخلیه‌ی دود پارکینگ‌ها پرداختیم و مهم‌ترین نکاتی را که در این زمینه باید مدنظر قرار دهید، شرح دادیم. بخاطر داشته باشید که این ضوابط، باید به‌صورت بسیار دقیق اجرا شوند تا میزان خسارات احتمالی در آینده، به حداقل میزان ممکن برسد.

منابع

SHARE IT

مقالات مشابه

همایش