رد کردن پیوندها

معرفی جامع قطعات اسپیلت و عملکرد آن‌ها

تمام اسپیلت‌های موجود در بازار، از معروف‌ترین برندهای دنیا گرفته تا برندهایی که شاید هرگز نام آن‌ها را نشنیده باشیم، همگی از قطعات مختلف و البته بسیار مهم و حساسی تشکیل شده‌اند. آشنایی کلی با قطعات اسپیلت و وظایف هر یک از آن‌ها، به شما کمک می‌کند تا درک درستی از نحوه کار این دستگاه داشته باشید و در صورت بروز اختلال در عملکرد اسپیلت، بتوانید دلیل آن را تشخیص دهید.

با ما همراه باشید تا با قطعات اسپیلت و نقش آن‌ها در این وسیله‌ی سرمایشی محبوب و پرکاربرد بیشتر آشنا شوید.

قطعات اسپیلت در چه قسمت‌های قرار دارند و عملکرد آن‌ها چیست؟

اسپیلت‌ها و کولرهای گازی که در مقاله‌ی تفاوت اسپیلت و کولر گازی به‌طور مفصل در رابطه با آن‌ها صحبت کردیم، از دو قسمت مختلف به‌نام‌های: قسمت الکترونیکی و قسمت مکانیکی تشکیل شده‌اند.
هر یک از قسمت‌های مختلف این وسایل سرمایشی، قطعات مختلفی را شامل می‌شوند که با قرارگرفتن در کنار هم و داشتن ارتباط مستقیم با یکدیگر، منجر به عملکرد بهینه‌ی دستگاه شما می‌شوند. حال با این توضیح، به سراغ معرفی هر یک از این اجزا می‌رویم و شما را با قطعات اسپلیت و وظیفه‌ی هر یک از آن‌ها بیشتر آشنا می‌کنیم.

قطعات قسمت الکترونیکی اسپلیت

قطعات قسمت مکانیکی اسپلیت

قطعات قسمت الکترونیکی اسپلیت

قسمت الکترونیکی یک اسپیلت، از ۶ قطعه‌ی اصلی و بسیار مهم تشکیل شده است که در ادامه به معرفی و تشریح وظایف آن‌ها خواهیم پرداخت:

برد الکتریکی

اسپیلت‌های نسل جدید، از وجود آپشن‌های مختلفی بهره می‌برند که وظیفه‌ی کنترل این آپشن‌ها و صدور فرمان‌ به آن‌ها، بر عهده‌ی برد الکتریکی قرار دارد. برد الکترونیکی اسپیلت، با سنسورهای موجود در دستگاه ارتباط مستقیم دارد و سینگال‌هایی را که از این سنسورها دریافت می‌کند، به قسمت‌های مختلف دستگاه می‌فرستد تا این قسمت‌ها بتوانند عملکرد مورد نظر را از خود نشان دهند.

الکتروموتور فن

نیروی لازم برای چرخش فن‌های موجود در اسپیلت، توسط الکترو موتور فن تامین می‌شود. اسپیلت‌ها از دو فن داخلی و خارجی تشکیل شده‌اند که فن داخلی، هوای خنک را به داخل محیط هدایت می‌کند و فن خارجی نیز که در پنل بیرونی دستگاه قرار دارد، وظیفه‌ی دریافت و هدایت گاز مبرد به کندانسور را برعهده دارد؛ البته توجه داشته باشید که در صورت استفاده از حالت گرمایشی اسپیلت، فن‌ داخلی، هوای گرم را به داخل محیط هدایت خواهد کرد.

سنسور تنظیم دما

سنسور تنظیم دما، وظیفه‌ی تنظیم دمای محیط را به‌صورت خودکار بر عهده دارد و باعث می‌شود تا از فعالیت بیش‌ از اندازه‌ی اسپیلت و افزایش هزینه‌های برق، جلوگیری شود. این سنسور که وظیفه‌ آن، صدور فرمان قطع و وصل کمپرسور است، معمولا روی کمپرسور اسپیلت قرار دارد.

فیوز حرارتی اتوماتیک

دلایل مختلفی وجود دارند که ممکن است سبب افزایش دمای اسپیلت شما شوند. این افزایش دما، بسیار خطرناک است و سبب بروز خسارات سنگین به دستگاه، مانند سوختن کمپرسور، می‌شود. برای جلوگیری از بروز این اتفاق، درون اسپیلت‌های گازی از قطعه‌ای به‌نام فیوز حرارتی اتوماتیک یا اورلود (Overload) استفاده می‌کنند. این قطعه، در شرایط خطر، دستور قطع فعالیت را به برد فرمان اسپیلت صادر می‌کند و باعث می‌شود تا فعالیت دستگاه، به‌صورت اتوماتیک، متوقف شود.

خازن

خازن، یکی دیگر از قطعات مهم اسپیلت است که در قسمت الکترونیکی دستگاه قرار دارد و برای افزایش گشتاور در هنگام راه‌اندازی کمپرسور، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تابلوی برق

آخرین قطعه‌ی مهم قسمت الکترونیکی اسپیلت، تابلوی برق نام دارد و وظیفه‌ی آن، تامین برق مورد نیاز بخش‌های الکترونیکی مختلف است.

قطعات کولر گازی

قطعات قسمت مکانیکی اسپلیت

قسمت مکانیکی انواع اسپیلت نیز درست مانند قسمت الکترونیکی این دستگاه، از قطعات بسیار مهم و حساسی تشکیل شده‌اند که در این قسمت به معرفی آن‌ها می‌پردازیم:

کمپرسور

کمپرسور کولر گازی یا اسپیلت، در واقع همان موتور این دستگاه است و قلب تپنده‌ی آن نیز به‌شمار می‌رود. این قطعه، وظیفه‌ی مکش گاز مبرد از اوپراتور و انتقال آن به کندانسور را بر عهده دارد و این‌کار را با ایجاد اختلاف فشار انجام می‌دهد. برای درک بهتر عملکرد انواع کمپرسور اسپیلت، فقط کافی است این نکته را به‌خاطر بسپارید که این قطعه، درست مانند یک پمپ عمل می‌کند.

اوپراتور

اوپراتور و کندانسور، از نظر ظاهری، شباهت بسیار زیادی به یکدیگر دارند و تنها تفاوت این قطعات، عمکرد آن‌ها است. هوای داخل محیط، از قسمت بالایی پنل اسپیلت، وارد اوپراتور دستگاه می‌شود و این قطعه، هوای وارد شده را به سوی کمپرسور هدایت می‌کند. توجه داشته باشید که اوپراتور، در قسمت خارجی دستگاه اسپیلت تعبیه شده است.

گاز مبرد اسپلیت

هوای گرم وارد شده به اوپراتور اسپیلت، توسط گاز مبرد یا خنک‌کننده، از حالت مایع به حالت گاز تبدیل می‌شود؛ این گاز، بعد از آنکه گرمای خود را دفع کرد، مجددا به مایع تبدیل می‌شود و به سوی کمپرسور حرکت می‌کند. انواع گاز اسپیلت که در دستگاه‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند، ویژگی‌های منحصربه‌فرد خود را دارند و عملکرد متفاوتی نیز از خود نشان می‌دهند.

لوله‌ی مویی

گازد مبرد در اسپیلت‌ها، برای تبخیر‌شدن در اوپراتور، نیاز به زمان دارند که این‌کار توسط قطعه‌ای که لوله‌ مویی نام دارد، انجام می‌شود. لوله مویی یا اکسپنشن، لوله‌ی بسیار نازکی است که با کاهش فشار گاز مبرد، فرصت لازم را برای تبخیر، در اختیار این گاز قرار می‌دهد.

کندانسور

کندانسور، یکی از قطعات مهم اسپیلت به‌شمار می‌رود و در قسمت خارجی این دستگاه قرار دارد. این قطعه، در حالت سرمایشی اسپیلت، وظیفه‌ی جذب گرمای گاز مبرد دستگاه و انتقال آن را به محیط بیرون، بر عهده دارد؛ در حالت گرمایشی اسپیلت نیز عکس این اتفاق رخ می‌دهد و کندانسور، سرمای گاز مبرد را جذب می‌کند و به فضای بیرون انتقال می‌دهد. کندانسور اسپیلت، از چندین صفحه‌ی آلومینیومی مشبک و تعدادی لوله‌ تشکیل شده است که این لوله‌ها، اغلب از جنس مس ساخته می‌شوند.

همان‌طور که می‌بینید، اسپیلت‌ها، از قطعات بسیار مهم و حساسی تشکیل شده‌اند که هر یک از آن‌ها، در بخش داخلی یا بیرونی دستگاه قرار دارند. فرقی نمی‌کند که قطعات اسپیلت، در قسمت مکانیکی دستگاه باشند یا در قسمت الکترونیکی آن، در هر صورت، تمامی این قطعات وظایف بسیار مهمی بر عهده دارند و بروز کوچک‌ترین ایراد در آن‌ها، می‌تواند خسارات سنگین و جبران‌ناپذیری را به دستگاه اسپیلت شما وارد کند.

منابع

SHARE IT

مقالات مشابه